ci
cBack g
| Reset selection
Your selection:
Image:Jochen Stüber

Eisengiesserei Baumgarte

The change and wash house (called “Waschkaue”) erected in 1969 on the factory premises represents an achievement which is widely spread especially in the mining industry: the “black section” serves for storing the working clothes soiled by carbon and metal dust, while clean everyday clothes are stored in the “white section” - in both cases, metal baskets and clothes hooks are available for this, which can be hoisted under the ceiling by means of chains. To ensure a clear spatial separation, generous shower areas are provided between the two areas.

After the change and wash house had shown its age, the former tiled floors were replaced by a coated mastic asphalt at first - a solution which did not sufficiently prove itself in daily practice. On the one hand, cracks formed in the course of time, which involved a risk of injuries; on the other hand, it was very difficult to remove the metal particles brought in or left behind after showering (and finally corroded) from the floor and thus to thoroughly clean it.